امروز : دوشنبه, 14 آبان, 1403

در گفتگو با کارشناسان مطرح شد؛

 نقدینگی های جدید

چرخ اقتصاد: ادعا می شود یکی از دستاوردهای مهم دولت سیزدهم کاهش بی سابقه حجم رشد نقدینگی است. اما مشاهدات نشان می دهد چک های 100 هزار تومانی با امضای محمدرضا فرزین، رئیس کل جدید بانک مرکزی در بازار موجود است. در گذشته میان تولید اسکناس های جدید با امضای رئیس بانک مرکزی تا عرضه این اسکناس ها به بازار، فاصله زمانی وجود داشت اما پس از گذشت یکسال از آمدن محمدرضا فرزین، امضای او هم پای اسکناس ها دیده می شود.

مرتضی افقه، در گفتگو با چرخ اقتصاد گفت انتشار اسکناس‌هایی با رقم‌های درشت برای جلوگیری از افزایش نقدینگی است اما بودن امضای فرزین در اسکناس‌ها نشان می‌دهد نقدینگی افزایش پیدا کرده است و به نظر می‌رسد انتشار پول‌های درشت برای این است که نقدینگی کمی مهار شود. شاید یک دلیل آن به این علت باشد که به دلیل تورم انتشار اسکناس‌های با رقم‌های ریز خیلی کاربرد ندارند یا کم کم از کاربرد خارج می‌شوند و با انتشار اسکناس‌های درشت، در هزینه اسکناس‌های ریز صرفه‌جویی می‌شود.

وی در ادامه افزود بانک مرکزی ناچار شده است اسکناس‌های درشت منتشر کند. ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و اداری ما نقدینگی زاست. دولت اصرار می‌کند نقدینگی را کم کند بدون اینکه به ساختارها دست بزند. بعد از دو سال اصرار و تلاش برای کاهش نقدینگی، چون ساختارها همان ساختارهای سابق هستند، نه تنها نقدینگی کم نشده است بلکه باز هم اقداماتی صوری برای کنترل نقدینگی که فکر می‌کند عامل اصلی تورم است، انجام می‌شود.

به نظر می رسد با توجه به بالا رفتن انتظارات تورمی، تقاضا برای پول افزایش یافته است و چاپ پول های جدید، برای پاسخ به این تقاضاست. بعضی از کارشناسان معتقدند سرعت بالای چاپ اسکناس های جدید نمایانگر این موضوع است که روند مهار نقدینگی به خوبی پیش نمی رود و ادعاهای مربوط به آن شعار است، موضوعی که بانک مرکزی به شدت آن را اشتباه می داند.

کارشناسان معتقدند حرف درمانی نمی تواند جلوی تورم را بگیرد. وقتی این سیاست اثر خود را از دست بدهد، بازار دیگر به آن اهمیتی نداده و بی اعتمادی ایجاد می شود. در آمارهای مربوط به میزان نقدینگی و پایه پولی، با آمارها بازی شده و این آمارها هم بسیار دیر منتشر می شود. به نظر می رسد رشد نقدینگی به شکل مطلوب کنترل نشده است. نمی توان واقعیت های اقتصادی را تغییر داد. بی انضباطی مالی دولت ها باعث شده در نهایت بانک مرکزی مجبور به انتشار پول پرقدرت شده و پایه پولی افزایش پیدا کند.

هشتک ها

اشتراک خبر

تلگرام
واتساپ
ایمیل

لینک کوتاه این خبر

https://charkheghtesadnews.ir/?p=1921

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین اخبار

پربازدیدها