توسلی سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: برخی از بانکها همه ابعاد و برخی حوزه مصرفی و خرد جامعه را هدفگذاری کردهاند. رویکرد و هدفگذاری بانکهای قرضالحسنه بر این اساس بوده زمانی که افراد نیازمند تسهیلات هستند، به سرعت آن را دریافت کنند. وام فوری که دو سال پیش توسط بانک قرضالحسنه مهر ایران طراحی شد بر همین اساس بود.
عضو هیأت مدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران گفت: ۳ سال پیش راهبردی را در بانک پیش گرفتیم که همه آحاد جامعه بتوانند خدمات مبتنی بر قرضالحسنه را دریافت کنند. این در حالی است که برخی از شعب بانک در زمانهای خاص با ازدحام مشتریان روبهرو هستند.
تحول دیجیتال، شعب بانکها را از بین نمیبرد
وی افزود: باید از خود بپرسیم زمانی که لازم است سازمانها خدمات دیجیتالی ارائه کنند، آیا قرار است ارائه خدمات حضوری متأثر شود؟ شعبه همچنان کارکرد برقراری تعاملات انسانی را دارد. انجام تراکنش به بستر دیجیتال فرستاده میشود، اما شعبه بستر تعاملات انسانی است و خدماتی ارائه میدهد که بهصورت غیرحضوری ممکن نیست.
توسلی این طور ادامه داد: برنامهریزی شد ظرف ۳ تا ۵ سال در بانک قرضالحسنه مهر ایران به تحول برسیم. باید از بستر حضوری، خدمات را به بسترهای غیرحضوری منتقل میکردیم. تبدیل فرآیندها لزوماً به همان شکل سابق نبود، زیرا در این صورت ناکارآمدی ایجاد میشد.
معاون فناوری اطلاعات بانک قرضالحسنه مهر ایران گفت: اکنون بانک بیش از ۱۸ میلیون مشتری دارد که حدود ۱۲ میلیون مشتری آن آنلاین هستند و از اپلیکیشنهای گوناگون استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: برای تبدیل از شکل سنتی به شکل دیجیتال، از سه حوزه ابزارها، افراد و فرآیندها، وزن بیشتر را تبدیل فرآیندها داشت.
۷۵ درصد خدمات بانک قرضالحسنه مهر ایران بهصورت غیرحضوری است
توسلی گفت: اکنون ۷۵ درصد از خدمات بانک به مشتریان در قالب غیرحضوری است. اگر اینچنین نمیشد، برای خدمترسانی به این تعداد مشتری باید به جای ۵۰۰ شعبه ۱۵۰۰ شعبه میداشتیم که امکانپذیر نبود. نسل آلفا و Z در حال ورود به جامعه هستند و ترجیح میدهند خدمات را غیرحضوری دریافت کنند. این نسل حدود ۳۵ میلیون نفر از جامعه ما را تشکیل میدهند. سازمانها باید متناسب با نیاز این افراد خدمات ارائه کنند.
عضو هیأت مدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران افزود: برای اینکه یک سازمان ساختار کنونی را به ساختار مطلوب تبدیل کند و هر دو حوزه را پیش ببرد، حتماً باید یک هیأت مدیره داشته باشد تا به صورت کلان، شاخصهایی را پایهریزی کرده و سپس پیشرفت آنها را پایش کنند.
وی با اشاره به اینکه ممکن است برخی از این شاخصها پیشتر وجود نداشته، گفت: یکی از این شاخصها مدت زمان دریافت خدمت است. پیش از این دریافت تسهیلات در بانک قرضالحسنه مهر ایران بیش از دو هفته طول میکشید، اما اکنون این عدد به ۳ تا ۵ روز رسیده است.
توسلی گفت: سازمانها، بهویژه بانکها امروزه مسیری را پیش رو دارند که باید در یک ساحت دیگر به مشتریان خود سرویس دهند. این ساحت نیازمند بلوغ است که در نشستهایی از این دست رخ میدهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار داشت: ما در حال یک دگردیسی در کل اکوسیستم بانکی هستیم که تجلی آن از طریقAPI است. اقتصاد مبتنی بر این بخش در حال رشد است. رد و بدل کردن API بین سازمانها یک ضرورت است. عملاً این کار ابزار تعامل با سازمانهای گوناگون را فراهم میکند. سازمانها باید چابک باشند و به سایر سازمانها API بدهند و خود را متناسب با سطح جدید ارتقا دهند.
تبدیل شدن به چهارمین بانک پرتراکنش کشور
عضو هیأت مدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران اظهار داشت: در پروژه معماری سازمانی، در بانک این چالش را داشتیم که سیستم Core خود را با چه رویکردی بهبود دهیم. بانکی که نمیتواند خدمات خود را حتی لحظهای تعطیل کند و تعداد تراکنشهای آن نیز در طول سه سال گذشته از رتبه پانزدهم به رتبه چهارم شبکه کشور رسیده است.
توسلی افزود: ایجاد زیستبومی که در چارچوب آن یک Core و چند Sub Core داشته باشیم، یکی از راهکارهاست. مدرن شدن Core از طرق مختلف قابل تحقق است.
معاون فناوری اطلاعات بانک قرضالحسنه مهر ایران گفت: اتفاق مهمی در حال رخ دادن است. بانک لزوماً نباید خودش کار پردازش و زیرساخت را انجام دهد. اکنون PayTechها و LendTechها وارد اکوسیستم شدهاند و میتوان بخشی از فعالیتها را به آنها سپرد.
در این نشست همچنین دکتر «محمدعلی رستگار» عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیأت مدیره بانک اقتصاد نوین، دکتر «حمید بناییان» عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و معاون بانکداری الکترونیکی بانک آینده، «مسعود وکیلینیا» مدیرعامل هلدینگ ارتباط فردا نیز حضور داشتند.